10 نکته مهم در انجام تکالیف مالیاتی که یک حسابدار باید بداند

10 نکته مهم در انجام تکالیف مالیاتی که یک حسابدار باید بداند
جالب است بدانید که شرکتها هرگاه در انجام تکالیف مالیاتی دچار اشتباه یا غفلت شوند ممکن است باعث ایجاد عواقب جبران ناپذیری مانند وقوع جرایم مالیاتی و… شوند بنابراین همواره توصیه میشود که اشخاص حقوقی نسبت به آشنایی با این تکالیف اقدامات لازم را انجام دهند تا احتمال ایجاد مشکل به میزان قابل توجه ای کاهش یابد، از این رو در این مقاله قصد داریم شما را با یکسری از نکات بسیار مهم تکالیف مالیاتی آشنا نماییم پس با ما همراه باشید.
آشنایی با تکالیف مالیاتی اشخاص حقوقی
تکالیف مالیاتی اشخاص حقوقی را به طور خلاصه در 7 دسته طبقه بندی میشوند که قانون مالیاتهای مستقیم آن ها را به طور کامل و مفصل شرح داده است اما ما در اینجا میخواهیم نگاهی گذرا به این 7 دسته داشته باشیم.
این تقسیم بندی به صورت زیر است:
- مالیات حقوق: شرکت ها میبایست فهرستی کامل از شرح حقوقهای پرداختی به کارکنان خود را حداکثر تا پایان یافتن ماه بعد از تاریخ مشخص شده و یا تاریخ پرداخت به ادامه مالیات تسلیم کند، در غیر اینصورت متحمل جریمه مالی خواهند شد.
- مالیات بر ارزش افزوده: علاوه بر مورد فوق یکی دیگر موارد انجام تکالیف مالیاتی شرکتها تسلیم اظهارنامه مربوط به مالیات ارزش افزوده تا حداکثر 15 روز بعد از پایان دورههای مالیاتی است.
- معاملات فصلی: هر شخص حقوقی ملزم است که معاملات فصلی خود را تا حداکثر 45 روز بعد از تمام شدن پایان هر فصل به اداره مالیاتی بفرستد اگر نه مجبور به پرداخت جریمه میشود.
- اظهارنامه فصلی: شرکتها تا 4 ماه پس از سال مالیاتی ملزم به تسلیم اظهارنامه فصلی خود خواهند بود.
- حق تمبر سرمایه: تمامی اشخصاص حقوقی باید بعد از پایان امور مربوط به ثبت شرکت و افزایش سرمایه باید معادل بخش مشخصی از سرمایه اسمی شرکت، تمبر بپردازند.
- مالیات بر درآمد اجاره: این نوع مالیات نیز بعد از محاسبه مالیات موجر و کم نمودن اجاره بها به اداره مالیات پرداخت میشود که مهلت آن یک ماه پس از پرداخت اجاره بها توسط مستاجر است.
- سایر پرداخت ها: سایر پرداختهای شرکت مانند حق مشاوره نیز باید محاسبه گردد و مالیات آن پرداخت شود.
حال که با این 7 دسته به طور خلاصه آشنایی پیدا کردید باید بدانید که انجام تکالیف مالیاتی در هر شرکت و برای هر شخص حقوقی امری لازم و ضروری به حساب میآید به صورتی که اگر از انجام آن خودداری نمایند ممکن است شخص حقوقی به طور کامل منحل شده و یا ملزم به پرداخت جریمههای سنگین شود.
10 نکته مهم در انجام تکالیف مالیاتی که یک حسابدار باید بداند
در هر شرکت برای انجام تکالیف مالیاتی و امور مالی به یک حسابدار با تجربه نیاز است زیرا اگر حسابدار دچار غفلت یا اشتباه شود ممکن است نتایج زیان باری برای شرکت به وجود آورد به همین خاطر هر حسابداری باید به 10 نکته زیر دقت و توجه داشته باشد.
این 10 نکته مهم و ضروری عبارت اند از:
- توجه به مواعد مقرر در قانون: همانطور که در قسمت قبل مشاهده نمودید ارسال و تسلیم هر کدام از تکالیف میبایست در یک تاریخ مشخص انجام شود به همین خاطر اگر حسابدار به اشتباه در تاریخ دیگر این امور را انجام دهد دچار تخلف شده و تبعاتی را در پی خواهد داشت.
- آگاهی به مقررات اصلاح: هر گاه به دلیل غفلت یا عدم دقت یکی از تکالیف ارسال شده دچار نقص باشد حسابدار به طور کل میتواند در مدت زمان یک ماهه بعد از ارسال نسبت به اصلاحات مورد نیاز اقدام نماید اما بعد از پایان یک ماه این امکان برای وی وجود نخواهد داشت.
- کنترل حسابهای بانکی شرکت: از آنجا که شرکت مالیات، اجازه اخذ اطلاعات مورد نیاز خود را از تمامی بانکها را دارد یک حسابدار باید نسب به کنترل حسابهای بانکی شرکت و تراکنشهای انجام شده آن آگاهی کامل داشته باشد تا به ارتکاب جرم متهم نشود.
- عدم به تعویق انداختن تشکیل پرونده مالیاتی: اگر شرکت فعالیت خود را تازه شروع نموده است، حسابدار آن باید تشکیل پرونده مالیاتی را در اولویت قرار داده و آن را در اسرع وقت انجام دهند زیرا در انجام اموری مانند اخذ مجوزهای قانونی باید حتما پرونده مالیاتی ارائه شود.
- در نظر گرفتن انجام تکالیف مالیاتی در کنار سود شرکت: اگر بدون توجه به تکالیف مالیاتی سود محاسبه شود حسابداران در پایان کار و هنگام انجام امور مالیاتی با مشکل مواجه خواهند شد به همین خاطر بهتر است از ابتدا در کنار سود انجام این کارها را نیز مد نظر قرار دهند.
- جدی گرفتن مالیات بر ارزش افزوده: یکی از مهم ترین مالیاتهای پرداختی شرکت را همین مالیات بر ارزش افزوده تشکیل میدهد برای همین از اهمیت بیشتری نیز برخوردار است زیرا این مالیات به کالا تعلق میگیرد و شرایط معافیت آن کاملا متفاوت میباشد.
- دوری کردن از ارتکاب جرم مالیاتی: قانونگذار برای جلوگیری از فرار مالیاتی دست تصویب قانون مالیاتهای مستقیم در سال 1395 زده است در این قانون اشخاصی که از انجام تکالیف مالیاتی فرار میکنند و تکالیف مربوطه را به درستی انجام نمیدهند ممکن است مجرم شناخته شوند و با عواقب قانونی سنگینی مواجه گردند بنابراین یک حسابدار باید حواس خود را کاملا جمع کنند.
- شرکت در سال اول فعالیت از مالیات معاف نیست: برخی به اشتباه گمان میکنند که شرکت در سال اول فعالیت خود نیاز به انجام امور مالیاتی ندارد و معاف است اما این باور کاملا اشتباه است و عواقبی را برای شرکت به وجود میآورد.
- داشتن تعریف درست و دقیق از مالیات: یک حسابدار ماهر باید به خوبی با اصطلاحات مربوط به تکالیف مالیاتی به خوب آشنایی داشته و قوانین مربوط به آنها را مطالعه نموده باشد.
- حواستان به فعالیت در فضای مجازی باشید: امروزه اداره مالیات به فعالیت آنلاین و مجازی شرکتها نیز دسترسی داشته و آنها را نیز لحاظ خواهد کرد به همین علت حسابداران میبایست فعالیتهای آنلاین شرکت را نیز چک کنند تا در امور حسابداری و مالیاتی شرکت مشکلی ایجاد نشود.
با توجه به مطالب فوق به این نتیجه میرسیم که انجام تکالیف مالیاتی برای شرکتها و اشخاص حقوقی بسیار موضوع مهمی است و همین موضوع باعث میشود تا شرکتها در استخدام حسابداران حساسیت بیشتری داشته باشند، توصیه ما این است که قبل از شروع فعالیت، دورههای آموزشی مناسب برای حسابداران برگزار شود و یا از پکهای آموزشی موجود برای بالا بردن دانش حسابداران و دقت آنها استفاده گردد.
دیدگاهتان را بنویسید